paard wat zand eet
Verzorging

Paard wat zand eet – Tips voor paarden die zand eten

Paard wat zand eet: Jouw paard krijgt ongetwijfeld weleens zand binnen, dit kan bewust en onbewust gebeuren. Omdat ze natuurlijke grazers zijn, nemen paarden constant een bepaalde hoeveelheid zand en vuil binnen uit hun omgeving.

Meestal is het binnen krijgen van zand niet direct een probleem tenzij het paard teveel zand binnenkrijgt. Wanneer een paard te veel zand eet, kan dit zandkoliek veroorzaken. Daarnaast kan de darmwand geïrriteerd raken, wat leidt tot diarree en mogelijk gewichtsverlies. Eet jouw paard zand dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

Diagnose: Hoe kom je erachter dat je paard (te)veel zand eet?

Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of je paard teveel zand eet. Wellicht valt het je gewoon op aangezien je het je paard vaak ziet doen. Anders kun je het zelf testen: Doe wat mestballen in een plastic handschoen en voeg water toe om de mest af te breken. Laat de handschoen enkele uren hangen om te zien of er zand in de vingertoppen is gekomen.

Let op: Zand komt vaak in golven, soms wel, soms niet. Als er tijdens de eerste test geen zand in de handschoenen zit, is het verstandig om de test enkele dagen later te herhalen voor de zekerheid. Als je echt het vermoeden hebt dat je paard last heeft van zand is het raadzaam om je dierenarts in te schakelen, met een röntgenfoto kun je namelijk ook de grootte en dichtheid van de massa van zand meten.

Mogelijke oorzaken voor een zand etend paard:

Reden 1: Mineraaltekort:

Sommige paarden eten zand om bepaalde mineralen aan te vullen. Bijvoorbeeld zink of silicium. Je ziet ze vaak grond van een bepaalde kleur graven of likken.

Dit was bij mij ook het geval, mocht je je paard dit zien doen in het raadzaam om het supplement zeewier te geven: https://www.pharmahorse.nl/zeewier-paard.html.

Ook kunnen likstenen en siliciumsupplementen werken. Mocht dit nog steeds niet werken? Laat dan een bloedtest doen door je dierenarts om een eventueel te kort op te sporen.

Reden 2: Vezeltekort of maagpijn:

Een andere reden om zand te eten is maagpijn en/of gebrek aan vezels. Maagklachten ontstaan ​​door te weinig ruwvoer en stress. Paarden produceren veel maagzuur, zelfs als hun maag leeg is en het zuur in de maagwand begint te bijten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze lange tijd zonder ruwvoer moeten.

Reden 3: Stress, weinig sociaal contact of verveling

Het gemis van een maatje in de wei, te weinig beweegruimte of stress kan ook een reden zijn voor het eten van zand bij paarden. Verveling kan natuurlijk ook te maken hebben met te weinig ruwvoer of het gemis van een maatje. Probeer dit dus te voorkomen.

Mogelijke oplossingen:

Bron: heltieanimal

  • Zorg voor regelmatig (of zelfs continu) beschikbaar ruwvoer van goede kwaliteit met veel vezels, het liefst ruwvoer wat niet in plastic verpakt is geweest
  • Het ruwvoer mag niet stoffig zijn of veel zand bevatten, leg het ruwvoer niet op de grond maar doe het in een hooinet zodat het naar beneden valt
  • Voer het ruwvoer uit een bak, slowfeeder of vanaf een schone tegelvloer, niet vanaf de grond
  • Zorg dat je paard alle mineralen en vitaminen krijgt die hij nodig heeft, wij adviseren altijd een balancer met pre-mix vitaminen en mineralen te voeren
  • Zorg dat je paard beschikking heeft over een liksteen of vloeibare liksteen door het water
  • Een supplement met het mineraal silicium kan zand eten ook verminderen
  • Zorg voor voldoende afleiding en sociale interactie als je paard in de paddock staat, zodat hij niet uit verveling kuilen gaat graven en zand gaat eten
  • Leg wilgentakken in de paddock waar hij lekker aan kan knagen
  • Test af en toe de mest van je paard om te checken op zand
  • Krijgt je paard toch zand binnen, of vermoed je dat? Geef dan maximaal eens per maand een week een kuur met (een product met) psylliumzaad om het zand uit de darmen te ‘spoelen’

Heeft mijn paard ooit last gehad van zand eten?

Ja, ik kan dit tegenwoordig voorkomen door het geven van het supplement zeewier door het voer van mijn paard. Bij mij was dus de reden een mineralentekort en dit is vaak het geval als paarden zand eten!

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de oorzaken van een zand etend paard?

1. Mineralentekort
2. Vezeltekort of maagpijn
3. Stress, verveling of weinig sociaal contact

Mogelijke oplossingen voor paarden die zand eten

1. Zorg voor regelmatig (of zelfs continu) beschikbaar ruwvoer van goede kwaliteit met veel vezels, het liefst ruwvoer wat niet in plastic verpakt is geweest.
2. Geef supplementen die de mineralen van de paarden aanvullen
3. Zorg dat je paard zich niet verveelt.

Terug naar home

Deel dit bericht:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *